Bună cu bucurie, dragilor!

M-am gândit ca o dată pe lună să vă fac o recomandare de carte. Ce spuneţi voi despre asta?

Ideea o am de ceva vreme, cărţi de recomandat întotdeauna vor fi, aşa că m-am gândit ca, o dată pe lună să vă spun ce am mai citit, cu ce idee nouă am rămas din ce-am citit, ce am pus în practică din cartea respectivă.

Vor fi cărţi utile, care să vă ajute să evoluaţi pe plan personal şi spiritual, şi nu în ultimul rând cărţi din sfera de business, antreprenoriat, money mindset, educaţie financiară (de care sunt foarte interesată în ultima vreme). Poate mai vine o recomandare de biografie, autobiografie, jurnale, căci şi astea-mi plac mult. Dar clar mă voi gândi bine înainte de a face o recenzie, astfel încât să ştiu că din cartea respectivă veţi lua ceva bun de aplicat în viaţa de zi cu zi.

Buun. Să purcedem aşadar. Astăzi vorbim poate nu despre o carte, ci mai mult despre un manual. Un manual pe care orice om interesat de educaţie financiară ar trebui să îl citească, să ia notiţe, să şi le însuşească.

Fac parte din generaţia celor care se apropie de 40 de ani şi care am învăţat într-un sistem clasic de învăţământ românesc, un sistem în care educaţia financiară, creativitatea, să nu mai vorbim de spiritualitate erau încă doar la nivel cognitiv.

Despre educaţie financiară am început să devin conştientă şi să mă intereseze relativ recent. Am început să citesc cărţi din sfera educaţiei financiare, să adun tot mai multe informaţii despre investiţii, money mindset, despre cum să-ţi economiseşti inteligent banii şi am început să devin tot mai conştientă despre importanţa vitală a acestui subiect.

Dar cumva toate au început să se lege după ce am descoperit cartea lui George Clason, Cel mai bogat om din Babilon.

Pentru cei care au citit-o şi deja îi aplică principiile, vă felicit tare, clar sunteţi în faţa noastră, a celor care abia acum am descoperit-o şi începem să şi punem în practică informaţiile din ea.

Cărticica asta pe cât de subţire, pe atât de mare în sfaturi este cu atât mai interesantă şi uşor de citit cu cât este construită din mici povestioare numite parabole.  Fiecare parabolă se finalizează cu o lecţie de ţinut minte şi aplicat în sfera educaţiei financiare.

Scrisă într-un limbaj simplu, accesibil tuturor, cartea arată cum oamenii din Babilon au făcut acest oraş atât de bogat şi prosper.

Cartea începe cu Bansir, meşterul de care din Babilon deznădăjduit că oricât de mult muncea, visteria casei era aproape goală.

Bansir împreună cu mai mulţi prieteni se hotărăsc să meargă la Arkad, considerat cel mai bogat om din Babilon să-i ceară sfatul despre cum s-a îmbogăţit acesta şi cum reuşeşte să-şi sporească averea odată cu trecerea timpului.

Nu vreau să dezvălui foarte mult din carte, pentru a vă ţine treaz interesul, însă nu pot să nu expun cele 5 legi ale aurului, reformulate de mine pentru a fi pe înţelesul tuturor:

I. Economiseşte nu mai puţin de 10% din câştig

Oh. Pe asta aş fi vrut să o fi ştiut mai devreme. Adică like in my 20’s.

Pentru mine a păstra 10% din câştig a fost cea mai valoroasă lecţie din carte şi mi-am zis: La naiba, de-aş fi făcut asta mai devreme. Cumva procentul de 10% mi se pare unul chiar rezonabil pentru început, aşa că spor la economisit.

II. Administrează câştigul în mod profitabil, astfel încât să-l înmulţeşti

Nu este suficient doar să economiseşti. Este cumva primul pas, dar urmează următorul: să pui banii la treabă.

Mă regăsesc încă în această etapă, încă studiez, încă încerc să găsesc modalităţi de a investi profitabil.

Sunt atât de multe resurse pe Internet încât chiar nu ai nicio scuză să te autoeduci în sensul ăsta. Vezi ce-ţi captează atenţia, spre ce ţi se duce interesul. Sunt atât resurse gratuite, cât şi cursuri plătite, eu sunt adepta amândurora, dar aleg cu grijă pentru ce plătesc.

III. Cere ajutorul unor specialişti când investeşti, care cunosc cum să-i administreze

Sunt total de acord ca atunci când nu deţinem cunoştinţele necesare să cerem ajutorul unor specialişti. Adică unor persoane care pot să ne îndrume în cunoştiinţă de cauză. O să vedeţi în carte istorisirea prin care se pot pierde uşor bani dacă te laşi sfătuit de o persoană fără studii în domeniu.

IV. Câştigul se pierde uşor dacă îl investeşti în afaceri cu care nu eşti bine familiarizat

V. Câştigul se pierde dacă urmezi sfaturile înşelătoare ale escrocilor şi şarlatanilor sau din calea celui care îl investeşte în dorinţe nechibzuite şi aventuroase

Grijă mare cu cine vă sfătuiţi şi cu cine alegeţi să vă asociaţi. Poate fi vital pentru investiţia voastră.

Toate sfaturile de mai sus cumva merg mână în mână, şi se succed într-o ordine firească.

Am strâns mai jos câteva citate din carte cu care rezonez:

“Motivul pentru care nu am descoperit niciodată izvorul de aur – noi nu l-am căutat niciodată…”

“Oportunitatea este o zeiţă mândră, ce nu-şi iroseşte timpul cu cei care nu sunt pregătiţi s-o întâmpine.”

“Dorinţele voastre trebuie să fie puternice şi ferme. Dorinţele nedefinite nu se realizează niciodată. Dorinţa unui om de a fi bogat nu reprezintă nimic. Dorinţa de a strânge cinci monede de aur este însă o dorinţă palpabilă ce poate fi împlinită.”

“În cele din urmă am aflat care era adevăratul vinovat – obiceiul de a amâna mereu lucrurile, de a nu trece niciodată la acţiune atunci când trebuia.”

“Acţiunea este cea care vă va oferi cheia succeselor pe care doriţi să le obţineţi în viaţă.”

A fost o postare mai lungă decât de obicei, ştiu, dar sper tare să trezească multe insight-uri şi să vă deschidă şi îndrume paşii spre conştientizarea importanţei educaţiei financiare şi investiţii de succes.

Să vă fie cu folos!

Ioana

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *